Dziś mam dla Was kolejny pomysł na makaron - tym razem cannelloni.
Miałam jeszcze cannelloni , które sprezentował mi bdsklep.pl i postanowiłam przyrządzic je w inny niż dotychczas sposób!
Rodzinę udało mi się zachwycic!
Nie tylko pomysłem , ale i smakiem!
Rurki nadziewane soczystym kurczakiem ... chrupiącymi warzywami i sosem beszamelowo - serowym znikały w tempie ekspresowym!
Jak go zrobic?
Zobaczcie!
*******************************************************************
" Tort makaronowy cannelloni z kurczakiem "
Składniki:
Tort:
- makaron cannelloni - 1 op
- filet z kurczaka - 1 szt ( ok. 300 g )
- papryka ( np . żółta ) - 2 szt
- pieczarki - ok. 200 g
- ser żółty - ok. 250 g
- jajko - 1 szt
- śmietana 18 % - 125 ml
- sól , pieprz , papryka - do smaku
- olej do smażenia - 50 ml
Sos:
- masło - 2 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- mleko - 125 ml
- żółtko - 1 szt
- sól , pieprz , gałka muszkatałowa - do smaku
Sposób przyrządzenia:
Tort:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kurczaka oczyszczamy i bardzo drobno! kroimy.
Posypujemy solą , pieprzem i papryką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Dodajemy mięso a za chwilę pokrojoną w drobniutką! kosteczkę paprykę.
Dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.
W tym czasie bardzo drobniutko siekamy pieczarki.
Dodajemy do mięsa i papryki.
Zalewamy śmietaną.
Dusimy do momentu aż papryka zmięknie a cała śmietana się wygotuje.
Odstawiamy z ognia i dodajemy surowe jajko i garśc startego na tarce sera żółtego.
Dokładnie mieszamy.
Każdą rurkę makaronu kroimy na 2 części i nadziewamy przygotowanym farszem.
Układamy pionowo w lekko natłuszczonej tortownicy
( gęsto i ciasno , tak by rurki się sklejały ).
Sos:
Masło rozpuszczamy na patelni.
Dodajemy mąkę.
Dolewamy mleko i doprawiamy do smaku.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia , chwilę studzimy i dodajemy 1 żółtko i resztę startego sera.
Przygotowanym sosem polewamy gęsto makaron.
Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Sos serowy musi się ładnie roztopic.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz