poniedziałek, 13 maja 2013

" Tort makaronowy z kurczakiem "



Dziś mam dla Was kolejny pomysł na makaron - tym razem cannelloni.

Miałam jeszcze cannelloni , które sprezentował mi bdsklep.pl  i postanowiłam przyrządzic je w inny niż dotychczas sposób!

Rodzinę udało mi się zachwycic!

Nie tylko pomysłem , ale i smakiem!



Rurki nadziewane soczystym kurczakiem ... chrupiącymi warzywami i sosem beszamelowo - serowym znikały w tempie ekspresowym!


Jak go zrobic?

Zobaczcie!

*******************************************************************

" Tort makaronowy cannelloni z kurczakiem "


Składniki:

Tort:

- makaron cannelloni - 1 op
- filet z kurczaka - 1 szt ( ok. 300 g )
- papryka ( np . żółta ) - 2 szt
- pieczarki - ok. 200 g
- ser żółty - ok. 250 g
- jajko - 1 szt
- śmietana 18 % - 125 ml
- sól , pieprz , papryka - do smaku
- olej do smażenia - 50 ml



Sos:

- masło - 2 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- mleko - 125 ml
- żółtko - 1 szt
- sól , pieprz , gałka muszkatałowa - do smaku






Sposób przyrządzenia:

Tort:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Kurczaka oczyszczamy i bardzo drobno! kroimy.

Posypujemy solą , pieprzem i papryką.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.

Dodajemy mięso a za chwilę pokrojoną w drobniutką! kosteczkę paprykę.

Dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.

W tym czasie bardzo drobniutko siekamy pieczarki.

Dodajemy do mięsa i papryki.

Zalewamy śmietaną.

Dusimy do momentu aż papryka zmięknie a cała śmietana się wygotuje.

Odstawiamy z ognia i dodajemy surowe jajko i garśc startego na tarce sera żółtego.

Dokładnie mieszamy.

Każdą rurkę makaronu kroimy na 2 części i nadziewamy przygotowanym farszem.

Układamy pionowo w lekko natłuszczonej tortownicy
( gęsto i ciasno , tak by rurki się sklejały ).




Sos:

Masło rozpuszczamy na patelni.



Dodajemy mąkę.


Dolewamy mleko i doprawiamy do smaku.

Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje.

Zdejmujemy z ognia , chwilę studzimy i dodajemy 1 żółtko i resztę startego sera.

Przygotowanym sosem polewamy gęsto makaron.

Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Sos serowy musi się ładnie roztopic.

Gotowe!



Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz