środa, 1 maja 2013

" Gulasz z kurkami i kremowym sosem "





Uwielbiam kurki!

I kiedy nie mam jeszcze świeżych z przyjemnością zastępuję je marynowanymi!


PROVITUS dogodził mi niedawno ogromną paczką , w której między innymi były takie właśnie kurki.

Postanowiłam wykorzystac je nie tylko do podżerania , ale i do obiadu - powstał przepyszny gulasz , który zajadaliśmy wylizując talerze!



Danie łatwe ... w miarę szybkie ... i niezwykle smaczne!


A kurki marynowane polecam z całego serca - fenomenalne!




******************************************************************

" Gulasz z kurkami i kremowym sosem "




Składniki:

- łopatka wieprzowa - 400 g
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
- olej - 30 ml
- sos sojowy - 4 łyżki
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 szczypta
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 szt
- kurki marynowane - 100 g
- masło - 1 łyżka
- mleko - 50 ml
- mąka pszenna - 1 łyżka






Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy i osuszamy.

W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem.

Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )

 Kurki odsączamy z zalewy.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka.

Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony.

Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci.

uważajmy by czosnek się nie przypalił!

Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut. 

Pilnujemy , by mięso miało wodę 
( w razie potrzeby podlewamy ).

Na patelni rozgrzewamy masło.

Dodajemy kurki i pozostałą cebulę.

Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy.

10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki.

Mąkę rozrabiamy z mlekiem.

Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy.

Gotujemy ok. 4-5 minut.

Gotowe!




Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz