Uwielbiam kurki!
I kiedy nie mam jeszcze świeżych z przyjemnością zastępuję je marynowanymi!
PROVITUS dogodził mi niedawno ogromną paczką , w której między innymi były takie właśnie kurki.
Postanowiłam wykorzystac je nie tylko do podżerania , ale i do obiadu - powstał przepyszny gulasz , który zajadaliśmy wylizując talerze!
Danie łatwe ... w miarę szybkie ... i niezwykle smaczne!
A kurki marynowane polecam z całego serca - fenomenalne!
******************************************************************
" Gulasz z kurkami i kremowym sosem "
Składniki:
- łopatka wieprzowa - 400 g
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
- olej - 30 ml
- sos sojowy - 4 łyżki
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 szczypta
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 szt
- kurki marynowane - 100 g
- masło - 1 łyżka
- mleko - 50 ml
- mąka pszenna - 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy i osuszamy.
W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )
Kurki odsączamy z zalewy.
Cebulę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka.
Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony.
Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci.
uważajmy by czosnek się nie przypalił!
Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.
Pilnujemy , by mięso miało wodę
( w razie potrzeby podlewamy ).
Na patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy kurki i pozostałą cebulę.
Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy.
10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem.
Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy.
Gotujemy ok. 4-5 minut.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz