sobota, 27 kwietnia 2013

" Ozorki w sosie chrzanowym "




Jedni kochają ... Inni nienawidzą!

A jeszcze inni odwracają się na samą myśl o tym , że mogliby je zjeśc ;)




O czym mowa?



Oczywiście o ozorkach!



Ja do smakoszy napewno nie należę ... jadłam je może 3 razy w życiu podane w restauracji ... ale w związku z tym , że pisaliście do mnie z prośbą o przepis , postanowiłam je przyrządzic.

Tradycyjnie ... sosie chrzanowym .

Z przepisu znanym od lat w mojej rodzinie ...


A jak to się robi?



Zobaczcie!



****************************************************************

" Ozorki w sosie chrzanowym "



Składniki :

- ozorki wieprzowe - 1 kg
- bulion warzywny - 1 l
- sól , pieprz , liśc laurowy , ziele angielskie



Sos:

- natka pietruszki - 1 pęczek
- jajka ugotowane na twardo - 2 szt
- śmietana 18% słodka - 100 ml
- chrzan - 100 g
- sok z cytryny - 2 łyżki




Sposób przyrządzenia:

Ozorki myjemy i gotujemy w wywarze z dodatkiem soli , liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości.

Po ugotowaniu zdejmujemy z nich skórę i odcinamy tłuszcz ( robimy to kiedy są jeszcze ciepłe ).

Kroimy w plastry o grubości 1 cm.



Sos:

Odlewamy 250 ml wywaru , w którym gotowaliśmy mięso.

Dodajemy chrzan oraz śmietanę.

Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy.

Doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!



Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz