Jedni kochają ... Inni nienawidzą!
A jeszcze inni odwracają się na samą myśl o tym , że mogliby je zjeśc ;)
O czym mowa?
Oczywiście o ozorkach!
Ja do smakoszy napewno nie należę ... jadłam je może 3 razy w życiu podane w restauracji ... ale w związku z tym , że pisaliście do mnie z prośbą o przepis , postanowiłam je przyrządzic.
Tradycyjnie ... sosie chrzanowym .
Z przepisu znanym od lat w mojej rodzinie ...
Z przepisu znanym od lat w mojej rodzinie ...
A jak to się robi?
Zobaczcie!
****************************************************************
" Ozorki w sosie chrzanowym "
Składniki :
- ozorki wieprzowe - 1 kg
- bulion warzywny - 1 l
- sól , pieprz , liśc laurowy , ziele angielskie
Sos:
- natka pietruszki - 1 pęczek
- jajka ugotowane na twardo - 2 szt
- śmietana 18% słodka - 100 ml
- chrzan - 100 g
- sok z cytryny - 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Ozorki myjemy i gotujemy w wywarze z dodatkiem soli , liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości.
Po ugotowaniu zdejmujemy z nich skórę i odcinamy tłuszcz ( robimy to kiedy są jeszcze ciepłe ).
Kroimy w plastry o grubości 1 cm.
Sos:
Odlewamy 250 ml wywaru , w którym gotowaliśmy mięso.
Dodajemy chrzan oraz śmietanę.
Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz