Jak wiecie uwielbiam soczewicę!
Ubolewam nad tym , że jest ona wciąż nie doceniana w naszych domach i tak rzadko się ją wkorzystuje.
Można z niej przyrządzic wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców!
U mnie były już " Kotlety z zielonej soczewicy "
Więc dziś przyszła pora na coś innego!
Zrobiłam z niej pulpeciki!
Delikatne , soczyste ... a dzięki temu , że po zrobieniu były rownież smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę.
Świetnie smakują solo , ale możemy je podac również z ulubionym sosem - np. pomidorowym.
***********************************************************************
" Chrupiące pulpeciki z soczewicy "
Składniki:
- soczewica czerwona - 1,5 szklanki
- kukurydza - 50 g
- jajko - 1 szt
- mąka - 1 łyżka
- bułka tarta - 50 g
- sól , pieprz , papryka - do smaku
- koperek - 1 pęczek
- olej do smażenia - 250 ml
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę dwukrotnie płuczemy.
Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie.
Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.
Wbijamy jajko.
Wsypujemy mąkę i bułkę tartą
( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ).
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem.
Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki.
Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz