czwartek, 25 kwietnia 2013

" Paruchy na słodko "




Zrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzic również wersję na słodko - a wiem , że wielbiciele takich są 
( i ja też do nich należę! )


Ciasto robi się dokładnie tak samo , a do środka dodajemy ulubione powidła , marmoladę czy też gęsty dżem.
W dzieciństwie polewałam je jeszcze koktajlem!


Te zrobiłam z dżemem malinowym z dużymi kawałkami owoców - było pysznie!


Jak się do nich zabrac?

Zobaczcie!



************************************************************************

" Paruchy na słodko "




Składniki:

- drożdże świeże - 50 g
- mąka pszenna - 500 g
- ciepłe mleko - 3/4 szklanki
- jajk0 - 2 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- roztopione masło - 50 g


Dodatkowo :

- marmolada / dżem









Sposób przyrządzenia :



Do miski kruszymy drożdże.

Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.

Dokładnie mieszamy.

Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.

Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.

Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.


Wyrabiamy na gładkie ciasto.

Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Wyrośnięte dzielimy na bułeczki 
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).

W każdej wygniatamy dołek.

Nakładamy po łyżeczce marmolady.

"Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.

Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.

Do dużego garnka nalewamy wodę.

Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!

Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.

Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut

Przekładamy delikatnie na talerz.

Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz