Zrobione ostatnio przeze mnie paruchy z gulaszem cieszyły się tak dużym powodzeniem , że postanowiłam przyrządzic również wersję na słodko - a wiem , że wielbiciele takich są
( i ja też do nich należę! )
Ciasto robi się dokładnie tak samo , a do środka dodajemy ulubione powidła , marmoladę czy też gęsty dżem.
W dzieciństwie polewałam je jeszcze koktajlem!
Te zrobiłam z dżemem malinowym z dużymi kawałkami owoców - było pysznie!
Jak się do nich zabrac?
Zobaczcie!
************************************************************************
" Paruchy na słodko "
Składniki:
- drożdże świeże - 50 g
- mąka pszenna - 500 g
- ciepłe mleko - 3/4 szklanki
- jajk0 - 2 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- roztopione masło - 50 g
Dodatkowo :
- marmolada / dżem
Sposób przyrządzenia :
Do miski kruszymy drożdże.
Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.
Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.
Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).
W każdej wygniatamy dołek.
Nakładamy po łyżeczce marmolady.
"Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.
Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.
Do dużego garnka nalewamy wodę.
Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!
Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.
Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut
Przekładamy delikatnie na talerz.
Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz